HÍRLEVÉL

Lebegő hangszórók , avagy trendek a világ legnagyobb elektronikai vásárán

Írta: admin Közzétéve: Aktualitások Közzététel ideje: 2015-01-11 Találatok: 2138 Kommentek: 0

A hétvégén zárult a világ legnagyobb elektronikai vására Las Vegasban.  Rövid összefoglaló arról, hogyan látom én a trendeket, mi tetszett a legjobban?  A képen az AIR2 Innovációs díjjal elismert hangszóró, amely lebeg miközben kedvenc zenédet hallgatod !

 

Január 9-én ért véget az év első és egyben egyik legnagyobb jelentőségű elektronikai  kiállítása Las Vegasban. A CES 2015 hatalmas jelentőséggel bír, hiszen majdnem mindenki kiállít , aki számít ezen a piacon. A karácsonyi eladások után itt már a következő időszak sztárjai, a legjobb fejlesztések, ötletek jelennek meg. Anyacégünk idén nem állított ki ( tavaly ott voltunk), de  volt néhány olyan érdekesség, ami a hangszórók és a zene piacát is érinti, így röviden megosztom, mit láttam a legfontosabbnak ezen a kiállításon. Sajnos személyesen nem vettem részt az eseményen, de a rengeteg megjelent sajtóhír, a nemzetközi sajtó tanulmányozása  és néhány hasonló kiállítás ( CeBit, IFA) tapasztalatai alapján igyekszem a legfontosabb irányokat  felvázolni Neked.

A trendeket alapvetően  a viselhető elektronikai termékek, az okos otthonok, a hajlított, nagyon vékony 4K és 8K TV-k, az okos telefonok, laptopok a 3D nyomtatás és az okos autók határozzák meg.  Tulajdonképpen minden a „smart” termékek irányába halad, minden mindennel összekapcsolódik ( lehetőleg Bluetooth kapcsolattal) és kommunikál.

A viselhető dolgok között természetesen jelen voltak az okos órák, a test minden paraméterét ellenőrizni képes szerkezetek az olcsóbb megoldásoktól a  luxusórák kiegészítőjeként árult kijelzőkig nagyon széles skálán mozogtak az ötletek. Azt hiszem, hogy a Apple Watch   idei megjelenése tartogat még meglepetéseket ezen a területen, könnyen meglehet, hogy sok óragyártó veszíthet piaci részesedést miattuk.

Az okos otthonok koncepciója már nem új jelenség,  nagyon sokan foglalkoznak a megfelelő termékek fejlesztésével. Különleges érzés, ha mindet tudsz irányítani telefonodról. Ellenőrizheted a lakásban a mozgásokat, a fűtést és a sütőt. Interneten keresztül elindíthatod a mosógépedet és optimalizálhatod a fűtés- és klíma rendszeredet. Mire hazaérkezel, éppen lefő a kedvenc kávéd és az öntöző rendszer is telefonról irányítható. Jól hangzik, mindaddig, amíg nem kerül vírus a rendszerbe. Szerintem az ennyire integrált rendszerek az átlag felhasználót kiszolgáltatottá tehetik és kritikus helyzetben minden rosszul sülhet el. Habár a koncepció  alapvetően tetszik, nem tudom, hogy otthonomban szívesen átadnám az irányítást egy alkalmazásnak, vagy egy szolgáltatónak, aki mindezt felügyelné.

A kiállítás egyik kedvelt  területe volt a 3D-s nyomtatók bemutatója, ez az utóbbi időkben mindig így történik. Felhasználási területe elméletileg beláthatatlan, de még nem kialakult. Én úgy gondolom, hogy a fejlesztők még mindig a megfizethető felhasználási lehetőségeket keresik. Biztos vagyok benne, hogy belátható időn belül meg is találják majd és nem csak a Nemzetközi Űrállomáson fognak speciális alkatrészeket költségkorlát nélkül nyomtatni. Szerintem a gyógyászatban, a minta termékek elkészítésében, a különleges körülmények között pót alkatrészek gyártásában nagy lehetőségek vannak. Persze előfordulhat, hogy 5 év múlva egyedi hangszóró burkolatokat fogunk nyomtatni a nekünk tetsző egyedi színben!

Személyes kedvenceim közé tartozik az AIR2 lebegő és pörgő hangszórója. Az alábbi linken megnézheted, hogyan  néz ki :https://www.youtube.com/watch?v=QyYk8QQB1Jg   A termék a CES Innovációs díját nyerte el és hatalmas érdeklődést, média figyelmet kapott. A srácok nem biztos, hogy felkészültek a sikerre, mert egy gyorsan összedobott honlapra futotta csupán. Ez azért érdekes !  Hogyan szól, nem tudom, de ígérem utána nézek. Egyébként az ötlet zseniális, a színvilágon még gyúrni kellene egy kicsit!

Azt hiszem , hogy megpróbálok szerezni a kiállításon bemutatott  Bluetooth lakatból is. Tulajdonképpen egyszerű ötlet, hiszen ha van egy telefonod, rajta egy alkalmazás, akkor azzal tudod nyitni az okos lakatodat. Egy gond lehet, ha valaki nálad is okosabb és feltöri a védelmedet, de ez szerintem a normál lakatokkal is megtörténhet. Biztos vagyok benne, hogy jövőre már sok termékbe lesz ez beépítve, hiszen igazából kis költségből megoldható és az emberek a Bluetooth technológiától még mindig nagyon elcsodálkoznak, pedig már jó néhány éve használjuk!

Bevallom imádom a kütyüket, azt hiszem a felsorolásból  ez látszik is, de a blog terjedelmét nem szeretném túllépni. Kimaradt még jó néhány termék :  az LG , vagy Sony egy-egy különleges TV-je, vagy az LG  GFlex 2 öngyógyító mobilja,a  Pono zenelejátszója, vagy az UE Mega Boon  360 fokban sugárzó hangszórója, de ezekről majd a következő blogban írok még.

Neked melyik termék jött be a fentiek közül? Esetleg valami más dolog tetszett? Írd meg, szívesen olvassuk  véleményedet!

Üdv:

Attila

Kommentelje

Captcha